top of page

Neden Çelik Konstrüksiyon 


1 - MİMARİ ÖZGÜRLÜK :

Çelik, mimari tasarımı asla sınırlamaz, aksine yeni tasarımları teşvik eder. Yüksek açıklıkları geçme kabiliyeti, estetik oluşu ve işleme kolaylığı gibi avantajları sayesinde her türlü tasarımın uygulanabilmesine imkan sağlamaktadır. Post-modern mimarinin örneklerinin birçoğu çelik'le inşa edilmiştir.

 

 

2 - STABİLİTE :

Çelik, hem normal, hemde geçici (Rüzgar, Deprem, vs.) yüklar altında -geleneksel yapı sistemlerine göre- çok daha güçlüdür. Kullanıldığı yapılara kazandırdığı yüksek dayanım, özellikle eski inşa yöntemlerinin yetersiz kaldığı durumlarda, Çelik'i vazgeçilmez bir yapı çözümü haline getirmektedir.

 

 

 

3 - KESİT YETERLİLİĞİ :

Çelik, yapı malzemeleri arasında birim alanda en çok yükü taşıyabilen malzemedir. Yani, taşıyıcı elemanlar çok daha küçüktür. Bu yüzden Çelik taşıyıcılı yapılarda, kullanım alanları -diğer yapılara nazarla- çok daha ferahtır.

 

 

 

 

4 - HOMOJENLİK :

Çelik, tamamen aynı maddeden üretilen (içerisinde güçlendirici hiç bir malzeme bulunmayan) bir yapı malzemesi olduğu için, gerekli koruma önlemleri alınırsa her türlü ortam şartında çalışabilmektedir.

 

 

 

5 - HAFİFLİK :

Çelik, taşıyıcı eleman kestlerinin minimuma inmesine izin verdiği için, çok hafiftir. Taşıyıcı sistemi Çelik olan bir yapı, muadili bir betonarme yapıya göre 1/20 oranında daha hafiftir. Bu hem deprem yükleri açısından yapıya büyük avantaj sağlar, hem de yapının kendisinden çok üzerindeki yükleri taşımaya çalışmasına yol açar.

 

 

 

6 - YÜKSEK KATLI BİNA YAPIMI :

Çelik, esneme kabiliyeti yüksek bir malzeme olduğu için, yapı yüksekliğine sınır getirmemektedir. Zaten halihazırda yüksek katlı binaların büyük çoğunluğu çelik'dir.

 

 

 

7 - DEPREM DAYANIMI :

Çelik, hafif olmasından dolayı, muadili betonarme yapılara göre çok daha az deprem yükü alır. Bu durum, yapının en önemli elemanları olan düşey taşıyıcılarda (kolon, perde, vs.) çok büyük bir rahatlama sağlar. Böylece yapının karşı koyması gereken yükler ve o yüklere mukabil kullanılması gereken malzeme azalmış olur.

 

 

 

8 - PREFABRİKASYON :

Çelik, yapı imalatının ekserisinin yapıldığı tedarik ve ön imalat aşamalarında hava şartlarından tamamen bağımsızdır.

 

 

 

9 - KOLAY DENETİM :

Çelik, homojen bir malzeme olduğu için, her türlü denetime (Şantiye veya İmalathane ortamında) açıktır. Takibi çok kolay, uygulama ve prefabrikasyon hatalarını düzeltmek çok kolaydır.

 

 

 

10 - HIZLI ÜRETİM :

Çelik, Hem hava şartlarından bağımsız olması, hem kolay denetlenebilen bir malzeme olması, hem de dayanımını kazanmak için herhangi bir küre veya bekleme süresine ihtiyaç duymamasıyla yapı üretiminin en kısa sürede yapılabilmesine olanak tanımaktadır.

 

 

 

11 - EKONOMİ :

Çelik, ucuz değildir. Fakat ekonomik olmak için, ucuz olmaya ihtiyaç olmadığının en güzel göstergelerinden birisidir. Hızlıca imal edilip, bir an önce yapıyı kullanıma sunması, uygulama veya güçlendirme işlemleri esnasında yapının kullanımına engel oluşturmaması, çok daha fazla kullanım alanı sunması, geri dönüşüm imkanı, mimari açıdan daha estetik olması gibi etkenler de göz önüne alındığında, çelik yapılar amortizman sürelerini çok daha kısaltmakta, muadillerine göre çok daha ekonomik olmaktadırlar.

 

 

 

12 - UZUN KULLANIM ÖMRÜ :

Çelik, gerekli önlemler alındığında ve yeterli mühendislik hizmeti gördüğünde, yıllara meydan okuyabilmektedir.

 

 

 

13 - GERİ DÖNÜŞÜM İMKANI :

Çelik, kullanım ömrünü tamamladığında, hasar gördüğünde, söküldüğünde veya yıkıldığında bile ekonomik değeri olan bir malzemedir. Bunun yanısıra, tekrar tekrar kullanılabildiği ve çevresine zarar vermediği için "Doğa Dostu" bir malzemedir.

 

 

 

14 - GÜÇLENDİRME KOLAYLIĞI :

Çelik, günümüzde birçok yapıda gözlemlediğimiz Zamandan dolayı oluşan hasarlar, kullanıcı veya üreticiden kaynaklanan hatalar, kullanım amacının değişmesi gibi durumlarda kullanıcısına binasını çok kısa sürede ve kolaylıkla güçlendirebilme imkanı tanır.

bottom of page